Vrienden Kinderboerderij

Word Donateur

Steun de Kinderboerderij

Dankzij de steun van vrienden van de kinderboerderij en donateurs kan de kinderboerderij open blijven.
Lees meer...

Afdrukken
PDF

Insectenhotel Kinderboerderij De Klaprooshof

Op de kinderboerderij huizen vele dieren, waaronder insecten. Bij mensen zijn insecten vaak minder geliefd, maar verdienen eigenlijk een positieve waardering. Insecten vormen een belangrijke schakel in het ecosysteem.

Ze zorgen voor bestuiving van bloemen, dienen als voedsel voor vogels en worden door hun vaak opvallende uiterlijk gewaardeerd. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de vele soorten vlinders.
Insecten hebben het moeilijk in het opgeruimde Nederlandse klimaat. Insecten houden van een beetje rommel, dus niet van gladgeschoren gazonnetjes, kunststof kozijnen of glad afgewerkte gevels. Dood hout, gaatjes in de muur, of een hoopje met takken, bladeren of houtsnippers, daar hebben insecten wat aan!
Om de insecten ook op de kinderboerderij een beter tehuis te geven (en te zorgen voor bestuiving van de fruitbomen en de bloemenweide) is het plan om een aantal insectenhotels te gaan maken en op het terrein te plaatsen. Het is de bedoeling om in maart, tijdens de NL-doet klusdag, met vrijwilligers een aantal van deze hotels te gaan maken.

De hotels zijn redelijk eenvoudig te maken. Verder op de site kunt u een aantal voorbeelden zien van insectenhotels, die u eventueel zelf zou kunnen maken. Mocht u interesse hebben en een bouwtekening willen ontvangen, stuur dan even een mail naar: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. met uw naam en adres.

Als frame/raamwerk gebruikt u verduurzaamd hout, met aan voor- en achterzijde wat gaas als afsluiting. De raamwerken die "ontstaan" kunnen gevuld worden met allerlei materialen die in de natuur te vinden zijn, als: rietstengels, dennenappels, vliertakken (in het merg "graaft" het insect zich in), takjes in diverse afmetingen en blokjes hout (voorzien van ingeboorde gaatjes van verschillende doorsnede). Ook metselstenen met gaatjes vormen een mooie schuil/nestelgelegenheid voor insecten.
Zorg er wel voor dat de gaatjes schuin ophoog lopen en niet helemaal doorboren en dat het insectenhotel in de zon hangt (op het zuiden), insecten zijn namelijk dol op warmte!
Mocht u tijdens de NL-doet klusdag mee willen helpen met het bouwen van de insectenhotels, dan kunt u zich aanmelden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Wij houden u op de hoogte.

De kinderboerderij heeft de mogelijkheid om konijnen op te vangen van mensen die op vakantie gaan. Konijnenhotel Pluis biedt de mogelijkheid om maximaal tien konijnen per keer op te vangen, Lees meer...

Onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al het nieuws over de kinderboerderij en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ons adres

Kinderboerderij De Klaprooshof
Klaprooshof (t/o 4) 2215DM Voorhout
info@kinderboerderijvoorhout.nl

Secretariaat
Klaprooshof 12 2215 DM Voorhout
NL60 RABO 0141 4141 11
Plan uw route